Herobild Blog

Standardisering og datasikkerhet

Men krysskoblingen går enda lengre. Rainer Buchmann, CEO ved SSI SCHÄFER Automation GmbH, nevner et eksempel: «En pakke som forlater et lager, kan ha med seg all vesentlig informasjon»: Innhold, tilstand, destinasjon, opprinnelse med mer. Dette kan gå så langt at produktet kan «fortelle» sjåføren hvor langsmed kjøreruten det skal leveres og hvordan han kan stue det på en optimal måte.»

Dette igjen betyr at: data må utveksles mellom bedriftene. Og her finnes det en hel rekke hinder. Det største er den manglende standardiseringen og datasikkerheten.

«Utover hele verdiskapningskjeden må data utveksles mellom forskjellige bedrifter» forklarer Thilo Joergl, sjefredaktør i fagmagasinet Logistik Heute. «Tilbydere av lukkede systemer for intralogistikken kommer til å få problemer, fordi de gjør denne datautvekslingen vanskeligere, eller de forhindrer den sågar.»

I Industri 4.0 sin tidsalder er det nødvendig å standardisere systemene. «Markedet kommer ganske snart til å kreve åpne standarder», dette er noe Reiner Buchmann er sikker på. «Men problemet med datasikkerhet er ennå ikke løst. Derfor bør en slik standard også være en delt standard.»

Det finnes allerede initiativer i denne retningen fra foretak og fra den tyske regjeringen for å løse dette problemet. For når det gjelder dataene, så betyr dette at de ikke lenger bare ligger i bedriftenes egne høysikkerhets servere, men også i Cloud, som er en ytterligere viktig bestanddel av Industri 4.0.